2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Pontykárász – egy igazi érdekesség a hibridek világából | Horgászvideók

2024-06-10 15:14 | Nézettség: 1090
A pontykárász régebben egy gyakoribb halfajta volt hazánkban, gyakorlatilag az aranykárász és a ponty összeívásából létrejött természetes hibrid. Mivel az aranykárász gyakorlatilag kiveszett így természetes szaporodással létrejött példányaival nagyon kis valószínűséggel találkozhatunk. Akivel találkozhatunk, az egy másik hibrid hal, amelynek a helyes neve pontyezüstkárász.

Pontykárász: kétféle összeívási lehetőség

A pontykárász (F1 hibrid) kétféle módon jöhet létre, amely a ponty és a széles kárász keresztezéséből adódik. Az első lehetőség az, amikor tejes ponty (hím) ívik össze ikrás széles kárásszal (nőstény). Ebben az esetben a hím ponty spermiumai megtermékenyítik a nőstény széles kárász ikráit, létrehozva a hibrid utódokat.

A másik módszer fordított irányú: tejes széles kárász (hím) ívik össze ikrás ponttyal (nőstény). Ebben az esetben a hím széles kárász spermiumai termékenyítik meg a nőstény ponty ikráit. Ez a keresztezés is létrehozza az F1 hibrid pontykárászt, amely a kárász gyors szaporodási képességét és a ponty nagy méretét örökli.

Ahogy jeleztük ez inkább csak érdekesség, mivel a természetben ez ritkán fordul elő. Másrészt a mesterséges szaporítás megoldott, ennek mögöttes célja, hogy a hibrid halakban egyesítsék mindkét szülőfaj legjobb tulajdonságait. Az így létrehozott pontykárászok gyorsan növekednek, ellenállóak a betegségekkel szemben, és könnyebben alkalmazkodnak a különböző környezeti feltételekhez, ami különösen fontos a haltenyésztésben és a horgászatban.

Az angol tavakban az egyik legnépszerűbb hal a versenyzők körében. További érdekességek az F1 pontykárászról.

Pontyezüstkárász

Az a hal, amellyel mi horgászok a természetes vizekben találkozhatunk az a pontyezüstkárász. Közismert, hogy alapértelmezett esetben az ezüstkárászok nőivarúak. Az ezüstkárász különleges szaporodási módja, a gynogenezis, lehetővé teszi, hogy a nőstények más halak spermáját használják fel, de genetikai anyaguk bevonása nélkül szaporodjanak. Ez azonban nem valódi valódi hibrideket, csak tiszta ezüstkárászok számát növeli. Az ilyen szaporodás során keletkező egyedek mind ikrások, és genetikailag az anyjukhoz hasonlítanak.

Viszont hazánkban – főleg az ezüstkárász fajjal túlnépesedett vizekben – vannak bizony fiú ezüstkárászok is! A szaporodási sajátosságok tekintetében hazánkban és világszerte kétféle ezüstkárász populáció létezik. Az egyik populáció kizárólag nőstény egyedekből áll, míg a másik populációban az egyedek 10-25%-a hímeket is tartalmaz. Ezek a hím ezüstkárászok lesznek az apukák, azaz pontyezüstkárász mindig hím ezüstkárász és ikrás ponty kereszteződéséből jön létre.

Amikor egy tejes ezüstkárász (Carassius gibelio) és egy ikrás ponty (Cyprinus carpio) ívik, egy különleges hibrid, a pontyezüstkárász jön létre. Ez a hibrid egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, melyek mindkét szülőfaj jellemzőit ötvözik. Az ilyen hibridek gyakran öröklik a ponty robusztus tesztfelépítését és nagy méretét, az ezüstkárászokra jellemző ezüstös csillogás és alkalmazkodóképesség is megjelenik.

A pontyezüstkárászok esetében a hibridizáció különösen érdekes genetikai és ökológiai szempontból is. Szerintünk bármilyen vérvonalat, amiben ezüstkárász van, nem nagyon kellene erőltetni Magyarországon.

Ha igazán szép valódi pontykárászokat szeretnél látni, akár a tányéron is, akkor nézd meg a videót!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=h0VO-THbDas

További videók a témában