2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Süllő tilalom 2024 - Május elsején vége, indulás süllőzni!

2024-04-30 18:17 | Nézettség: 944
Május elsején újra horgászhatunk süllőre, vége a süllőtilalomnak. Ennek ellenére ne felejtsük el a süllők védelmének fontosságát. Ráadásul fészekőrző hal, nem véletlenül ügyelnek a vízkezelők arra, hogy minél kevésbé zavarja bárki az ívó süllőket. A cikkben röviden áttekintjük a süllők védelmének legfontosabb elemeit.

Süllő tilalom 2024

A süllő tilalom 2024: miért fontos a süllő védelme?

A süllő mint egyik legnépszerűbb édesvízi ragadozóhal Magyarországon, kulcsfontosságú szerepet tölt be a horgászatban, az egyik legnemesebb zsákmányunk, illetve gasztronómiai szempontból is kiemelkedő értékkel rendelkezik. . A süllő tilalom nem csupán egy szabályozási intézkedés, hanem alapvető fontosságú védelem, amely hosszú távú hatással bír a süllőállomány fenntartásában. Röviden megvizsgáljuk, hogy miért érdemes a süllőt tilalommal védeni, és milyen előnyökkel jár ez az intézkedés mind a természet, mind a horgászok számára.


Miért van szükség süllő tilalomra?

A süllő tilalom legfőbb célja a faj szaporodási időszakának védelme. Az ívási időszak alatt a süllők különösen sebezhetők, mivel a sekélyebb vizekben gyülekeznek, ahol lerakják ikráikat. Ebben az időszakban a halak zavartalanul tudnak szaporodni, ami elengedhetetlen a populáció egészséges fenntartásához. A tilalom ideje alatt a süllőket nem lehet kifogni, így biztosítva, hogy a halak maximális védelmet élvezzenek a legkritikusabb időszakban. A süllők ívási sikere közvetlenül befolyásolja az állomány stabilitását, nem véletlen, hogy egyre több vízkezelő süllőfészkek kihelyezésével is támogatja a sikeres ívást.


A süllő tilalom és a sikeres ívás gazdasági hatásai

A süllő tilalom a vízkezelők számára is érdemi gazdasági előnyökkel is jár, hiszen egy erős, egészséges süllőállomány növeli a horgászturizmus vonzerejét. A horgászok számára vonzóbbá válnak azok a vizek, ahol nagyobb eséllyel találkozhatnak (nagyméretű) süllőkkel. Emellett a süllő mint ragadozó kulcsszerepet játszik a vízi ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában, segítve a kisebb halállományok szabályozását. Számos példa ismert, amikor a kezelhetetlen gyöngyös razbóra állományt, illetve a csökött ezüstkárászokat sikerrel „rendezte” a megerősödő süllőállomány.

Süllőfészkek

Ahhoz, hogy a süllő állomány egészséges és fenntartható maradjon, fontos a szaporodási siker maximalizálása. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért érdemes süllőfészkeket kihelyezni, és milyen előnyökkel járhat ez a gyakorlat.

A süllő ívási időszaka általában a tavaszra esik, amikor a vízhőmérséklet eléri a 10-14°C-ot. Ebben az időszakban a süllők a sekélyebb, növényzettel rendelkező vizekre húzódnak, ahol a nőstények lerakják ikráikat. A süllők viszonylag kényesek az ívi körülményekre, és a sikeres szaporodás érdekében megfelelő ívóhelyekre van szükségük. Azért fontos a süllőfészkek kihelyezése, mert ezzel optimális szaporodási körülményeket tudunk biztosítani a süllő hercegnőknek. Sajnos sok természetes vízterületen a megfelelő ívóhelyek hiánya akadályozza a süllők sikeres szaporodását. A mesterséges süllőfészkek kihelyezése lehetővé teszi, hogy a süllők ideális körülmények között rakják le ikráikat, növelve ezzel az utódok túlélési esélyeit.

Catch and Release - Engedj vissza néhány süllőt!

Azért a sikeres ívás után is érdemes mérlegelni, hogy mennyi süllőt viszünk el. A süllők visszaengedése a vízbe, még akkor is, ha már leívtak, jelentős hatással lehet a következő évi szaporulat sikerességére és mennyiségére.

A süllők visszaengedése különösen fontos az ivarérett egyedek esetében, mivel ezek a halak kulcsfontosságúak az állomány szaporodási potenciáljának fenntartásában. Pontosan az ivarérett süllők visszaengedése biztosítja, hogy jövőre is lehetőség nyíljon egy újabb sikeres ívásra. Továbbra is részt vehetnek a genetikai anyag cseréjében, ami növeli a populáció genetikai diverzitását és adaptációs képességét. Ez különösen fontos a változó környezeti feltételek és betegségek esetén, ahol a genetikai sokféleség növelheti a populáció túlélési esélyeit.

A videó segít megérteni milyen fontos a sikeres süllőívás támogatása!!!!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=cCEe6zdeNGI

További videók a témában