2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

A Fóliarendelet sorozat folytatódik - lassan a könyvesboltokat is befóliázzák?

2024-05-16 05:53 | Nézettség: 951
A kiadóknak kötelező tájékoztatniuk a könyvkereskedőket arról, hogy a kiadványaikban „meghatározó elem-e a szexuális kisebbségek megjelenítése, népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, öncélú ábrázolása”. Bárhogy is definiáljuk a "meghatározó elem" fogalmát... Az áprilisban hozott kormányrendelet alapján minden könyvet egyenként kell osztályozniuk, hogy eldőljön, mi az, amit csak lefóliázva vagy egyáltalán nem lehet árusítani például iskolák közelében.

fóliarendelet

Mit jelent az új szabályozás?

Régi klasszikus után szabadon: a " könyveket befóliázzák, ugye?" A „fóliarendelet” már korábban is megnehezítette a könyvkereskedők munkáját, mivel számos kiadványt csak lefóliázva lehetett árulni a büntetések elkerülése érdekében. Májustól azonban szigorodnak a szabályok. Azok a könyvek, amelyek „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jelenítik meg”, illetve a szexualitást „közvetlenül, naturálisan vagy öncélúan” ábrázolják, még szigorúbb szabályozás alá esnek. Egyes esetekben ezek a könyvek egyáltalán nem árusíthatók.

fóliarendelet

Vége az a szabad "olvasásgyakorlásnak"?

A kiadók értesítést kaptak arról, hogy a 2024. április 24-én a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet miatt minden könyvüket egyenként kell osztályozniuk. A nyilatkozat alapja a teljes belista átvizsgálása, és a nyilatkozatban azon címek szerepelnek, amelyek esetében az alábbi kérdések valamelyikére „igen” a válasz:

  1. Meghatározó eleme-e a könyvnek a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése?
  2. Meghatározó eleme-e a könyvnek a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása, megjelenítése?
  3. A kiadvány kialakítása, külseje vagy csomagolása jól látható módon a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jeleníti meg, vagy a szexualitást közvetlenül, naturálisan, vagy öncélúan ábrázolja?
  4. Gyermekeknek szóló kiadvány?

fóliarendelet
Az új jogszabályok előírják, hogy ha az első három kérdés valamelyikére „igen” a válasz, a könyvet nem lehet kirakatba helyezni vagy közszemlére tenni. Ha az első két kérdésre „igen” a válasz, az adott cikk nem értékesíthető olyan boltban, amelynek 200 méteres körzetében oktatási vagy gyermekvédelmi vagy vallásgyakorlási célú intézmény található. Ha az első és a negyedik kérdésre „igen” a válasz, akkor a cikket a boltban csak elkülönítve és egyedi, zárt csomagolásban lehet tartani.

Meghatározó elem és öncélú ábrázolás

A jogszabály szerint a kiadóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy egy könyv meghatározó eleme-e a szexuális kisebbségek megjelenítése vagy népszerűsítése, illetve a szexualitás közvetlen vagy öncélú ábrázolása. De mit jelent pontosan a meghatározó elem? A jogszabály nem ad egyértelmű definíciót, így a kiadók és kereskedők számára nehézséget okozhat annak meghatározása, hogy egy adott könyv megfelel-e ennek a kritériumnak. Az öncélú ábrázolás kifejezés is számos kérdést vet fel. Mi számít öncélúnak? Hogyan különböztetjük meg az öncélú ábrázolást a művészi vagy narratív szempontból indokolt szexualitástól? A jogszabály e tekintetben is homályos, ami további növeli a bizonytalanságot.

"Vajon számít, mit ír az ember, ha soha senki nem olvassa?"

"Van a szavaknak jelentése, ha soha senki fülébe nem jutnak el?" - Julia Quinn: Mr. Bridgerton csábítása. Julia Quinn könyvein alapszik a Netflixes Bridgerton sorozat, amelynek harmadik évada a napokban debütált a platformon. A rajongók odáig vannak az írónő humoráért, szerethető karaktereiért és nem utolsó sorban érzéki jeleneteiért. A sorozat népszerűsége ellenére azonban elképzelhető, hogy hamarosan vagy nem találjuk meg egyes könyvesboltokban vagy csak fóliázva, egy sarokba eldugva találkozunk majd a Bridgerton sztorikkal.

bridgerton

Az új szabályozás jelentős változásokat hoz a könyvpiacon, és komoly kihívás elé állítja a kiadókat és a könyvkereskedőket egyaránt. Bár a cél a szexuális tartalmak korlátozása, a rendelet hatása túlmutathat ezen, és érintheti a felnőttek szabadságát, hiszen felnőtteknek szóló irodalomról van szó. A következő hetekben és hónapokban kiderül, hogyan alkalmazkodnak a kiadók és a kereskedők ezekhez az új követelményekhez, és milyen hatással lesz mindez a könyvpiacra és az olvasási szokásokra Magyarországon.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=TIVfwXNW8cQ

További videók a témában