2024. július 18., csütörtök
Frigyes névnapja

Balin tilalom 2024 – mindjárt itt van, kíméljük az ívási időszakban!

2024-02-27 22:42 | Nézettség: 1168
Balin tilalom kezdődik március elsején! Őshonos halunk a balin és sajnos az ő állományát is leginkább telepítésekkel tudjuk fenntartani. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a balin ívásának legfontosabb tulajdonságait, illetve kitérünk néhány a balinnal kapcsolatos általános ismeretre. A videón láthatod, hogy milyen, amikor „zabál a balin”.

balin tilalom 2024

Balin tilalom 2024

Ennél a halfajnál a tilalmi időszak 2024-ben a rendes szabályoknak megfelelően alakul, azaz 03. 01 - 04. 30. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ez tiszta ügy, egyik dátum sem hétvége, ezért úgy tűnik, hogy 03.01. és 04.30 között balinra nincs horgászat – jól is van ez így.
A többi halfajra vonatkozó tilalom megismerése érdekében tekintsd meg a horgásznaptárt.

Az állomány csökkenése sajnos itt is vitathatatlan. Gyerekkorunkban csalihal fogása közben „zavaró” volt a kisbalinok áradata – gyakran fürgébbek és mohóbbak voltak a küszöknél. Az elmúlt pár évben a természetes vizekben nagyságrendileg csökkent a balinivadékok száma. Sajnos ez előrevetíti a nagyobb egyedekből álló populációk radikális csökkenését is.

Miért szeretjük a balint?

A balin, ez a csodálatos ragadozóhal, különleges helyet foglal el a horgászok szívében és nem is véletlenül. Ez a hal, amely lenyűgöző ügyességgel és sebességgel ragadja meg zsákmányát. Ezek a látványos rablások, amelyeket gyakran a víz felszínén végrehajt, nem csupán a szem számára kínálnak rendkívüli látványosságot, hanem a horgász számára is kihívást és izgalmat jelentenek. Ahogy szoktuk mondani: ha balin van a vízben, akkor látszik, hogy van hal a vízben.
Persze pontosan ezek a harsogó, gyakran „sorozó” rablások (és nem mellesleg a sok hibázás) teszi ennyire látványossá a balin jelenlétét a vizeinkben.
A látványosság mellett legalább ilyen fontos, hogy az idősebb horgászok jelentős hányada először balinra pergetett. Amellett, hogy szép emlék, a balinon tanult pergetési technikák nem csak a horgászati tudásunkat gazdagították, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy elsajátítjuk a pontos dobásokat és általánosságban is a pergetés alapjait. No meg nem szabad az anno népszerű „balinólom” által kiváltott kézből kiszedős látványos rávágásokról sem elfelejtkezni.

balin tilalom 2024

Balin tilalom fontossága

Mint minden halnál itt is a természetes szaporulat tud érdemi eredményeket elérni – azzal együtt, hogy számos vízhasznosító – nagyon helyesen – mind előnevelt ivadékkal, mind egy- és kétnyaras növendékkel erősíti az állományt.
A balin szaporodási ciklusa évszakhoz kötött, jellemzően a tavaszi hónapokban, márciustól májusig zajlik, amikor a víz hőmérséklete eléri a 8-12 °C-ot. Ez az időszak biztosítja a legideálisabb feltételeket a ikrák fejlődéséhez és az ivadékok túléléséhez.
Bár csodálatos ragadozó, de pontyféle – és ezt az ívásnál nem tudja letagadni. Csapatosan ívik, ha van szerencséd „balintáncot” látni, akkor egy csodálatos élménnyel gazdagodtál.
A balinok az íváshoz sekély, gyors folyású vizeket választanak, ahol a víz oxigéndús és a fenék kavicsos vagy növényzettel borított. Ez a környezet biztosítja a legmegfelelőbb helyet a peték lerakására és fejlődésére. A nőstények több ezer ikrát képesek lerakni, melyeket a hímekből álló csoport megtermékenyít. Az ikrák ezután a víz aljára süllyednek, ahol remélhetőleg a növényzet vagy a kavicsok rejtekében védve vannak a ragadozóktól és ikrafalóktól
Az ikrák általában 1-2 hét alatt kelnek ki, a pontos időtartam nagymértékben a vízhőmérséklettől is függ. A kikelés után a fiatal ivadékok planktonnal táplálkoznak, amíg el nem érik a ragadozó életmódba történő átmenet szakaszát. Ebben a korai életszakaszban a pici balinok számos más ragadozó zsákmányát jelentik.

balin tilalom 2024
A fentiek fényében nem meglepő, hogy a balin nagy népszerűségnek örvend a horgászok körében, bár a horgászok jelentős hányada nem horgászik célzottan balinra. No meg egy rendkívül egzotikus hal – teli izgalmas látványosságokkal. Hamarosan balin tilalom, bízzunk a sikeres ívásban!
Nem lehet nem észrevenni, amikor étvágyánál van, kattints a videóra…

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=9hU6FSYbo8U

 

Összefoglalás - balin tilalom


Mikor van a balin tilalmi időszaka 2024-ben?

A balin tilalmi időszaka 2024-ben március 1-től április 30-ig tart.


Miért különleges hal a balin a horgászok számára?

A balin különleges helyet foglal el a horgászok szívében, mert lenyűgöző ügyességgel és sebességgel ragadja meg zsákmányát, és látványos rablásokat hajt végre, amelyek izgalmat és kihívást jelentenek a horgászok számára. Sok horgász első pergetési élménye is balinhoz köthető, ami mély benyomást és maradandó emlékeket hagy.


Miért fontos a balin tilalmi időszak?

A balin tilalmi időszak fontos a természetes szaporulat védelme és elősegítése miatt, mivel ez az időszak biztosítja a legideálisabb feltételeket az ikrák fejlődéséhez és az ivadékok túléléséhez. A balinok ebben az időszakban ívnak, amikor a víz hőmérséklete ideális, és a sekély, oxigéndús vizek kedveznek az ikrák megtermékenyítésének és fejlődésének.


Hogyan zajlik a balin szaporodása?

A balin szaporodása évszakhoz kötött, jellemzően a tavaszi hónapokban történik, amikor a víz hőmérséklete 8-12 °C között van. A balinok sekély, gyors folyású és oxigéndús vizeket választanak íváshoz, ahol a fenék kavicsos vagy növényzettel borított. A nőstények több ezer ikrát leraknak, amelyeket a hímek megtermékenyítenek, és az ikrák a víz aljára süllyednek. Az ikrák kikeltével a fiatal balinok planktonnal táplálkoznak, amíg el nem érik a ragadozó életmódra való átmenetet.

 

További videók a témában