2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Garda – reméljük a leendő év hala 2024-ben!

2023-11-15 07:28 | Nézettség: 985
A cikkben bemutatjuk a szerintünk az egyik legérdekesebb hal életmódját, viselkedését és nem utolsó sorban praktikus fogási módját. Ráadásul egyre kevesebben tudnak róla egyre kevesebbet. Az egyik jelölt az év hala versenyen, megérdemli a támogatást…

Garda

Gyakorlatilag elég könnyen felismerhető hal egyenes háta és rendkívül hosszú mellúszóinak köszönhetően. A garda karcsú, hosszúkás testalkatú hal, oldalról lapított, ezáltal a gyors úszásra alkalmassá válik. Átlagosan 15-25 cm hosszúságúra nő meg, de akár 30-40 cm-es példányokkal is találkozhatunk.

Pikkelyei aprók, fényesek, ezüstös színűek, amelyek a napfényben gyönyörűen csillognak – lehet innen származik a sugár kardos elnevezés? A feje kicsi, szája markánsan felső állású, ami jellemzően a vízfelszín közelében található táplálékfelvételt segíti. Hátúszója viszonylag hátrébb helyezkedik el. Május-júniusban ívik, sajnos szintén egy olyan hal, amelyből egyre kevesebbel találkozhatunk. Ivarérettségét 3-4 éves korban éri el. Csoportosan ívik a folyók mérsékelt áramlású mélyebb részein. Emellett a Balaton jellemző hala is, sajnos ott is markánan csökkenő állománnyal.

A garda elsősorban a víz felszínén található kis rovarokkal, planktonnal és más apró vízi élőlényekkel táplálkozik. A nagyobb példányok egyre inkább áttérnek a ragadozó életmódra, igazi ivadékfaló.
Népszerűségét és közismertségét jól mutatja, hogy 2024-ben már másodszor jelölik az év halának Magyarországon.

Miért jó csali?

Mert a legendák szerint a garda speciális illatáért és ízéért rajonganak a nagyobb süllők. Persze ezzel kapcsolatban mindig érdemes elmondani, hogy ha mindig garda filével süllőzöl, akkor szinte minden süllődet garda filével fogod… Csalihalként történő használatát jelentős mértékben csökkenti méretkorlátozása, tilalmi ideje, illetve az a tény, hogy sajnos belőle is egyre kevesebb van. Emellett a horgászok jelentős része nem fog gardát, így csalizni sem tud vele…

Garda horgászata - úszóval

Rendkívüli előnye, hogy  kora tavasztól késő őszig aktívan eszik (jelzem télen is), számos módszerrel meglehetősen jól fogható hal.

 horgászati technika megválasztásában rengeteg lehetőség adódik, alapjaiban véve a legfontosabb paraméter, hogy milyen módszerrel próbálunk gardát fogni. 
Nyilván a megcélzott gardák mérete, illetve az évszak jelentős mértékben determinálj az alkalmazható módszereket.

Az igazi móka számomra – mint általában minden keszegezés esetében – a 5-7 méter hosszúságú spiccbottal történő pörgős horgászat, amivel már kényelmesen elérjük a halakat. Nem elfelejtve, hogy alapjaiban véve ragadozó hajlamú keszegféle az alkalmazott módszer is adott. Sok élőanyag, süllyedő szerelés, agresszív horgászat. Eltekintve a téli, kora tavaszi időszaktól elég mohó hal, egyáltalán nem kell túlfinomítani neki a pecát, sem zsinórban, sem horogméretben. Főleg azért, mert rendkívül hajlamos a mélyre nyelésre és kis gardát fogni különösen semmi értelme nincs.
Nagyobb áradások idején különösen szeret öblözetekbe, kikötőkbe tömegesen bevonulni, ráadásul a zavaros víz sem zavarja a táplálkozásban. Érdemi mennyiséget ilyen periódusokban tudtunk fogni.

Igy másik jó történet a téli gardázás folyóvízen. Rendkívül hajlamos összebandázni lassú visszaforgókban és egész télen eszik, ráadásul jól reagál az etetésre is.
Tévedésből jöttünk rá – az éjszakai bagolykeszegezés közben – hogy a nyári hónapokban rendkívül aktív éjszaka is. A baglyos pecát gyakran rendkívül agresszívan elkapta éjszaka, innen már csak egy lépés volt a kisebb úszó és a hosszabb zászló használata.

Ragadozó gardák

A kiemelkedő méretű gardáimat mind a Tiszán, mind a Maroson vagy süllőzés, vagy pergetés közben fogtam – nyilván nem véletlenül.
Egyrészt a lefinomított süllőzés járulékhala – különösen kora összel. A nagyobb (kapitális) gardák rendes tunkolós, sőt botborítós kapással jelentkeznek a halszeletes, illetve mini snecis fenekező felszereléseken.

Másrészt az UL pergetők egyik akciódús hala, jól reagál mind a mini twisterekre, mind pedig az apró wobblerekre. Az egyik kapitális gardámat pontosan domolykózás közben fogtam felszíni Rapalával.
Harmadrészt kevesen legyeznek hazánkban, de a nagyvízi legyezők körében a késrészrajzás közbeni legyező gardázás az egyik legnagyobb ünnep. Nem véletlenül…

Garda a konyhában

Az egyik jó sütőhal, ráadásul a késő őszi, téli „nagy friss hal éhínségek” idején is fogható. Mivel nem nagy testű hal, így az igazi felhasználási területe a különböző módon megsütött friss garda. Hófehér száraz húsa érdekes élmény, ráadásul megfelelően irdalva és alaposan átsütve viszonylag kockázatmentes halétel. Régen a balatoni nyaralás alatt fogott gardák íze különösen nagy élmény volt, de lehet, hogy csak az idő múlása szépíti meg az élményeket.

Emellett mind olajos halnak, mind ruszlinak is kiváló alapanyag – pontosan a vékonysága és a száraz fehér húsa következtében.

Elmeséltük a gasztronómiai részt is, de a leghelyesebben akkor jársz el, ha visszaengeded, egyre kevesebb van belőle is.

Emlékek

Kevesen tudták a titkot, hogy az algyői híd felett az első nagy öbölben minden télen összegyűltek a gardák (a nagy karikakeszegekkel együtt). Szinte egész télen tudtunk rájuk eredményesen horgászni, zseniális kirándulások voltak. Az egyetlen probléma az volt, hogy régen még voltak igazi telek, ezért volt jég is a folyóvízen is – különösen a lassú visszaforgós részeken. Ameddig lehetett gyakorlatilag egész télen mentünk pecázni, mert a horgászat vágya erősebb volt a hidegnél.

Jelenleg már egyre ritkábban találkozunk gardával, sajnos az állománya drasztikus mértékben megfogyatkozott.

Ha akarsz látni egy színvonalas videót gyönyörű gardával, akkor kattints a videóra!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=pubpITBqjBQ

Összefoglaló

Milyen jellemzői vannak a garda halnak, és hogyan ívik?

A garda egy karcsú, hosszúkás testalkatú, oldalról lapított hal, ami gyors úszásra alkalmas. Átlagosan 15-25 cm hosszúságú, de akár 30-40 cm-es példányok is előfordulhatnak. Pikkelyei aprók és fényesek, ezüstös színűek. Május-júniusban ívik, csoportosan, a folyók mérsékelt áramlású mélyebb részein. A garda ivarérettségét 3-4 éves korban éri el.

Milyen módszerekkel lehet hatékonyan horgászni gardára, és mi jellemzi táplálkozását?

A garda rendkívül változatos módszerekkel fogható, az év nagy részében aktívan táplálkozik. Az úszós horgászat, különösen a 5-7 méter hosszúságú spiccbottal történő pörgős horgászat hatékony lehet. A garda elsősorban a vízfelszín közelében található kis rovarokkal, planktonnal és más apró vízi élőlényekkel táplálkozik, de a nagyobb példányok ragadozó életmódra térhetnek át, ivadékfalóvá válva.

Milyen problémákkal küzd a garda állománya?

A garda állománya sajnos csökkenőben van, egyre kevesebb példánnyal találkozhatunk. Csalihalként való használata korlátozott a méretkorlátozás, tilalmi ideje, és a csökkenő állománya miatt. 
 

További videók a témában