2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Harcsa tilalom 2024. Mire kell figyelnünk, ha harcsára horgászunk?

2024-04-29 20:48 | Nézettség: 6384
A harcsa tilalom 2024-ben május 2-től június 14-ig tart. A harcsa (Silurus glanis) Európa legnagyobb édesvízi ragadozóhala, amely állományának védelme kritikus jelentőségű a mind a biodiverzitás fenntartása és a rendkívüli horgászélmények érdekében. A cikkben a tilalmi időszakban „védjük, vagy csak korlátozottan védjük” kérdéskörét tekintjük át részletesen.

Harcsa tilalom 2024

Harcsatilalom és a harcsa védelmének fontossága

A harcsa tilalmi időszaka május 2-től június 15-ig tart és ez szerencsére maradéktalan összhangban van a tényleges szaporodási időszakával is, mivel a harcsa késő tavasszal és kora nyáron ívik, amikor a víz hőmérséklete eléri a 18-20°C-ot. Az ívás után a hímek maradnak az ikrák mellett, és védelmezik azokat az állatoktól és más halaktól. Ez kiemelt fontosággal bír a később említésre kerülő fészkeken történő harcsahorgászat esetében. Nem véletlenül kell védenünk a harcsákat, pontosan ezek a periódusok segítenek biztosítani, hogy a harcsák zavartalanul szaporodhassanak, amely jelentősen elősegíti a sikeres ívást, és ezáltal növeli a túlélési arányt és elősegíti a fiatal halak fejlődését, amelyek kritikusak az állomány megújulása szempontjából.

Ráadásul egyre több helyen már a harcsaivadékot is telepíteni kell az állomány pótlása érdekében. Nem véletlenül szoktuk mondani, hogy a sikeres ívás felér 10 telepítéssel és számottevően hozzájárulhat az állomány pótlásához.

Természetesen „ízlés kérdése”, de általánosságban bátran kijelenthető, hogy a harcsa fontos szerepet játszik az édesvízi ökoszisztémákban mint csúcsragadozó. Ezáltal összességében az ívási időszakban nyújtott védelem hozzájárul az ökoszisztéma egészséges működéséhez és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.

A nagytestű szürkeharcsa állomány hatása az intenzív vizek halállományára

A szürkeharcsa másik oldalról komoly viták tárgya a halászati szakemberek és a vízgazdálkodási szakértők körében. A ragadozó hal túlzott telepítése, különösen az intenzív vizekben, aggodalmakat vet fel a helyi halállomány fenntarthatóságával kapcsolatban. Az alábbiakban elemezzük a nagytestű szürkeharcsa állományának potenciális károkat okozó hatását az intenzíven kezelt vizek halállományában.

harcsa

Leegyszerűsítve, ha egy kisebb intenzív vízben sok nagy harcsa van, akkor nekik enni kell valamit. Agyontelepített kockatavak esetén ez a „valami” leginkább a telepített hal lesz, mivel más táplálékot nem nagyon talál. A harcsa egyszerűen teszi a dolgát, ragadozó természete miatt táplálékspektruma igen széles; fiatalabb korában rovarokkal és kisebb halakkal táplálkozik, míg felnőtt korában nagyobb halak, például pontyok és keszegek alkotják fő táplálékát. Ilyen szélsőséges esetekben az ökológiai hatások is kérdésesek lehetnek, mivel a komolyabb szürkeharcsa állomány jelenléte jelentős hatásokkal járhat az intenzív vizekben.

Ezek a vízterületek gyakran magas halállománnyal rendelkeznek, amely ideális körülményeket biztosít a szürkeharcsa számára. A túlzottan nagy szürkeharcsa-populáció viszont egyrészt megeszi a pénzért telepített halakat, másrészt valóban negatívan befolyásolhatja a helyi biodiverzitást is (feltéve, ha van egyáltalán – az ilyen vizekben jobbára nincs…).

Az ilyen esetekben a nagytestű szürkeharcsa állomány valóban jelentős károkat okozhat az intenzív kezelésű vizek halállományában. Ezek azonban a szoros kivétel kategóriába tartoznak, ahol vélelmezhetően érdemes az állomány csökkentése.

Tilalom alatti harcsahorgászat

Az elmúlt évtizedek szabályozási gyakorlata is küzdött a nagytestű harcsa tilalmi időszakának problematikájával. Kevés szabály változott a tilalmi időszakokkal kapcsolatban annyit, mint a harcsa tilalmi szabályozása. Anélkül, hogy összekavarnánk az ismereteket: volt egy ideig a 80cm-nél nagyobb harcsát meg lehet tartani tilalmi időszakban is szabály, aztán jött a 10 kg-os szabály. Majd az újabb módosításnak megfelelően 2023-ig a 100 cm-nél hosszabb egyedek a fajlagos tilalmi időben is kifoghatók voltak.

Az általános szabályozás 2023-tól megtiltja a harcsa kifogását és megtartását a teljes tilalmi időszakban. Ezzel ráadásul maradéktalanul egyet is lehet érteni, mert egyrészt felesleges vitáknak elejét lehet venni, másrészt tilalmi időszakban nem horgászunk főszabályként tilalommal védett halra, harmadrészt az alkalmi „bűnbeesések” lehetősége is radikálisan csökkent.

Ráadásul innentől kezdve nincs lehetőség a fészkét kétségbeesetten védő harcsák tudatos irtására, amely etikailag is meglehetősen megkérdőjelezhető gyakorlat, illetve teljesen egyértelműen hozzájárul a jövő harcsa generációinak veszélyeztetéséhez.

Ne felejtsük el, hogy az ívási időszak alatti védelem, valamint a tilalmi időszakok betartása és szabályozása kulcsfontosságú tényezők a harcsaállomány egészséges populációjának  fenntartásában.

További tilalmi idők a Horgásznaptárban!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=w75xLBqfrBY

Tudnivalók a harcsa tilalmi időszakáról

Miért fontos a harcsa tilalmi időszakának betartása?

A harcsa tilalmi ideje általános szabályként május 2-tól június 15-ig tart, amely összhangban van a harcsák tényleges szaporodási időszakával. Ez az időszak kritikus a harcsák számára, mivel ekkor ívik, és a hímek védelmezik az ikrákat. A tilalmi idő betartása biztosítja, hogy a harcsák zavartalanul szaporodhassanak, növelve ezzel a fiatal halak túlélési arányát és elősegítve az állomány megújulását.

Milyen károkat okozhat a nagytestű szürkeharcsa az intenzíven kezelt vizek halállományában?

A nagytestű szürkeharcsa jelentős ragadozó, amely, ha túltelepítik, károsíthatja az intenzíven kezelt vizek halállományát. Különösen a kisebb, agyontelepített vizekben a harcsa táplálkozása jelentős mértékben csökkentheti a többi telepített hal populációját. Ez nemcsak a pénzért telepített halakat fogyasztja el, hanem általánosan is negatívan befolyásolhatja a helyi biodiverzitást.

Hogyan kezelik a tilalmi időszak alatti harcsahorgászatot?

Az elmúlt évtizedekben több változás is történt a harcsa tilalmi időszakának szabályozásában. 2023. óta a MOHOSZ  szigorúbb szabályokat vezetett be, teljesen megtiltva a harcsa kifogását és megtartását ebben az időszakban. Ez az intézkedés segít elkerülni a felesleges vitákat, csökkenti az "alkalmi bűnbeesések" lehetőségét, és hozzájárul a jövőbeli harcsa generációk védelméhez, mivel megakadályozza a fészket védő harcsák irtását.

Harcsa tilalom 2024

  • Harcsa tilalom kezdete: 2024. május 2
  • Harcsa tilalom vége: 2024. június 14.
  • Méretkorlátozás:: 60 cm
  • Naponta kifogható darabszám / darabszám korlátozás : 3 db

További videók a témában