2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Varázslatos könyvek tavaszra! - Borítsd virágba a lelkedet könnyed olvasmányokkal!

2024-04-07 06:36 | Nézettség: 374
A tavasz szeszélyes évszak, mégis könnyedséggel, lágy színekkel és meleg napsütéssel tölti meg a napjainkat. Ha a te szíved szépen megírt, egyszerűen nagyszerű könyvekre vágyik, szemezgess listánkról!

kultúrszeparé tavaszi könyvajánló

Anne a Zöld Oromból - Lucy Maud Montgomery

Anne Shirley, a vörös hajú, cserfes kis árva nevét valószínűleg sokan ismerik. A híres történetből az évek során több sorozat és rajzfilm is készült. A legutóbbi, 2017-es adaptációról, az Anne, e-vel a végén!-ről  már írtunk egy korábbi cikkünkben. Lucy Maud Montgomery regénye azonban kevesebbeknek lehet ismerős, pedig ez adja az alapját a híres tv-s műsoroknak. Történet szempontjából nem sok új dologra számíthatunk, de nem is ez a legnagyobb érvünk a könyv elolvasása mellett. Az írónő stílusa egyszerűen gyönyörű. Mondatai valóban életre kelnek. Az olvasó minden érzékszervét becsapják, olyan tökéletesen kelti életre például a friss vajas kenyér ízét, a tavaszi fák illatát vagy a tanyasi állatok zajait. Könnyű elfelejteni, hogy éppen egy könyvet lapozgatunk és valójában nem Zöld Orom minden zegzugát járjuk be kebelbarátnőnk társaságában.

Montgomery Anne

A vándorló palota - Diana Wynne Jones

Akik ismerik a “japán Disneyként” elhíresült Ghibli stúdió munkásságát, illetve Hayao Miyazaki nevét, talán meglepődnek azon, hogy az egyik legnépszerűbb filmjük egy angol ifjúsági regényen alapszik. A vándroló palota Ingary mesebeli földjén játszódik. A varázslat, a boszorkányok és a hétmérföldes csizmák is léteznek. Egy átlagos lány, Sophie Hatter magára vonja a Puszták Boszorkányának figyelmét és öregasszonnyá változik. Sophie felkeresi Howl varázsló vándorló palotáját, annak ellenére, hogy a híresztelések szerint fiatal lányok szíve és lelke veszett már oda a férfi miatt. A könyv és az animációs film sok mindenben különbözik, ezért az anime rajongóinak is garantáltan új élményt nyújt majd az írott mű! A történet lendületes, a karakterek szerethetőek és komplexek. A csodákkal és kalanddal teli világ pedig tuti, hogy téged is levesz a lábadról!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iwROgK94zcM

Szél lengeti a fűzfákat - Kenneth Grahame

Gyermekmese, nem csak gyerekeknek. Ha szeretnéd, hogy egy kedves történet magával ragadjon, simogassa és ápolja a lelkedet, ez a tökéletes választás! Felnőttként is sokat tanulhatunk az antropomorf állatkák egyszerű életéből. Az egyedül élő Vakond egy szép, tavaszi napon úgy dönt, hogy elindul világot látni. Otthonától távol, rengeteg új kalandba keveredik és hamarosan nem csak élményekkel, hanem nagyszerű barátokkal is gazdagodik. Az érzések kavalkádja, a szépséges próza és a nyugodt olvasás élménye az, amit nyerhetünk, ha adunk egy esélyt ennek a műnek!

Volt egy ház - Ruff Orsolya

Édes-keserű történet, a szeszélyes tavaszi napokra. A tizenkét éves Emma családjával egy romosnak tűnő, régi házba költözik.  A kislány hamar rájön, hogy az épület minden sarkában valamilyen titok rejtőzik. Egyre különösebb dolgok kezdenek történni, nemcsak a házban, hanem a környéken is. Megjelenik egy Kalóz, Emma nagymamája nem mondd el mindent és a misztikus Regulus kilétét is homály fedi. Indulhat hát a nyomozás! Kódok, rejtvények és régi levelek várják, hogy Emma megfejtse tartalmukat és kibogozzon egy régi-régi történetet. A könyv gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínál valamit. Nehéz témákat dolgoz fel, csodálatosan szépen. Szem nem marad szárazon!

Emily Wilde tündérenciklopédiája - Heather Fawcett

Emily Wilde professzort egyetlen fejezet választja el attól, hogy befejezze tündérenciklopédiáját és elnyerje a tudományos világ elismerését. Ennek érdekében Hrafnsvik szép, de zord falujába utazik, hogy a sarkköri rejtettekről írjon, A hely a külvilágtól teljesen elszigetelt, a helyiek csak egymásra számíthatnak. Emily azonban minden szociális készségek hiányában nagyon hamar elnyeri a fél falu rosszallását. A helyzet rosszról, rosszabbra fordul, amikor megjelenik a színen egyetemi riválisa, Wendell Bambleby professzor. A férfi felajánlja, hogy dolgozzanak együtt, Emily pedig vonakodva, de beleegyezik. Hamarosan azonban félre kell tenniük a rivalizálásukat, egymás iránt tanúsított ellenszenvüket, ha segíteni akarnak a falu lakóinak, akiket hatalmas veszély fenyeget. Igazi tündérmese, izlandi hangulattal, az 1900-as évek képzeletbeli világában játszódva. Lehet, hogy a havas táj nem éppen tavaszias, de a hangulat biztosan kárpótolni fog bennünket!

További videók a témában