2024. június 22., szombat
Paulina névnapja

A legkisebb, a legnagyobb, a leghosszabb és a többiek. Íme a könyves világ legjei!

2024-02-09 07:03 | Nézettség: 673
A Föld tele van izgalmas, furcsa és szórakoztató tényekkel. Nemcsak magunkat tudjuk mulattatni velük, hanem egy-két érdekességgel a tarsolyunkban az elhalt beszélgetésekbe is akár új életet lehelhetünk. Elhoztuk most nektek a könyvek világának leges legjeit! Ezekkel a tényekkel mosolyt csalhatsz irodalom szerető barátaid arcára vagy a sajátodra!

könyv rekord

A világ legkisebb könyve

A Teeny Ted from Turnip Town" (Kis Ted a Répavárosból) című könyvecskéjét  2007-ben adták ki Kanadában. Az apróságot egy különleges mikrotechnológiai eljárással készítették. Egy mikrochipre van felvéve, amelynek mérete az emberi hajszáléval egyenlő. 30 mikroszkopikus oldalból áll, amelyek hossza mindössze 70 mikrométer. A történet egy tiszta kristályos szilikonra van nyomtatva, amelynek elkészítése nem volt olcsó mulatság. Körülbelül 15 000 dollárba került a létrehozása ennek a darabka technológiai mérföldkőnek.

A világ legnagyobb könyve

A “This is Muhammad” az első arab könyv, amely szerepelt a Guiness Rekordok Könyvében. 2012-ben mutatták be Dubaiban és elképesztő méreteivel szenzáció számba ment. A mű 5 méter hosszú, 8 méter széles és 1500 kg, majdnem mint egy felnőtt zsiráf. 429 oldalát 15 tudós írta, tartalmilag Muhammad próféta életéről és tanításairól szól. A könyv konstrukciójában több, mint 50 ember vett részt és nagyjából 2, 8 milliárd forintba került.

A világ legnagyobb könyvesboltja

Londonban található a Waterstones Piccadilly, amelyet a világ legnagyobb könyvesboltjaként tartanok számon. Több mint hat és fél emeleten keresztül válogathatunk a könyvekből és más kiadványokból. Ez nem csak egy bolt, hanem valóságos élmény. A hatalmas kínálaton kívül különlegességek még az üzletben található ülőhelyek, amelyeken nyugodtan lehet olvasgatni, az étterem és büfé, ahová mehetünk, ha megéhezünk a keresgelés közben, valamint a bolt impozáns külseje is hozzáad az élvezethez. Ha Londonban járunk, érdemes meglátogatni!

leghosszabb mondat könyv

A világ leghosszabb könyvcíme

Vityala Yethindra 2019-ben elérte a Guinness Rekordot a leghosszabb könyvcímért. A cím a következőképpen kezdődik:  “A Szív történelmi fejlődése, azaz annak kialakulása az Annelida-tól: a Homokbogár, a Tengeri egér, a Csizmásbogár, a Megascolex, a Tubifex, a Pheretima, a Süllő...” Eztán pedig még több száz állat és bogár nevét felsorolja, valamint egész kérdések is szerepelnek benne, mint például: “Miért nem élhetnek tovább az emberek, ha megszűnik a szívdobogásuk?”. Összesen 3777 szóból áll.

A világ legrejtélyesebb könyve

A Voynich-kódex egy olyan középkori kézirat, amelyben különös írásjelek és ismeretlen nyelvek szerepelnek. A mai napig nem sikerült megfejteni a könyv tartalmát és az eredetét.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=XUa5YYhMci4

 

A világ legrégebbi könyve

A Gyémánt Szútrát a világ legrégebben íródott könyvének tekintik. Állítólag maga Buddha tanította a benne található szövegeket és így az egyik legismertebb és legfontosabb szövege a buddhista irodalomnak. A legkorábbi ismert nyomtatott példánya kb. a 9. század közepére, 868-ra datálható.

A világ legritkább könyve

Shakespeare Venus és Adonis első kiadása a világ egyik legritkább könyve. Egyetlen egy darab létezik belőle, amelyet 1593-ban adtak ki és a Bodleian könyvtárban őrzik. Ez a mű a drámaíró első híres alkotása, egy erotikus költemény, amit még szonettjei és drámái megírása előtt készült.

A legnagyobb könyves rendezvény

A németországi Frankfurtban évente kerül megrendezésre a világ legnagyobb könyves eseménye. A Frankfurti Könyvvásár fontos találkozási pont és üzleti fórum a könyvkiadók, szerzők, ügynökök, könyvkereskedők és más irodalmi szakemberek számára. Az átlagos látogatóknak pedig kulturális élményt és szórakozást kínál. A világ minden tájáról érkeznek a résztvevők, színes és izgalmas vásárt teremtve az irodalom szerelmeseinek.

A legrégebbi könyvkiadó

A Cambridge University Press 1534-ben alakult és a mai napig működik. Egyetemi nyomdaként kezdte, az iskola kiadványait, tankönyveket és tudományos munkákat jelentetett meg. Ma több különböző témájú könyvet és tudományos publikációt is kiadnak, például akadémiai és kutatási kiadványokat, lexikonokat és szótárakat.

A világ legnagyobb könyvtára

Az amerikai Kongresszusi Könyvtárat tartják a világ legnagyobb könyvtárának. A könyvtár gyűjteményében több mint 170 millió tárgy van nyilvántartva. A könyveken kívül, kéziratokat, térképeket, filmeket, zeneműveket, fényképeket és sok más kulturális és tudományos dokumentumot is őriznek ott. A mennyiségen kívül számos egyedülálló kulturális örökséggel büszkélkedhetnek, például a Gutenberg Bibliával és Thomas Jefferson gyűjteményével.

További videók a témában