2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Könyvek nőktől, nőknek, nőnapra!

2024-03-03 16:43 | Nézettség: 301
Nőnek lenni nem könnyű. Ezt magunktól is tudjuk, de azért lépten nyomon fel is hívják rá a figyelmünket. Millió meg egy helyről érkeznek az elvárások és a kényszer, hogy ne csak teljesítsünk, hanem túlteljesítsünk. Néha valóságos szélmalomharcnak érződhet az otthon, a munkahely és a társas kapcsolatokkal való zsonglőrködés. Ha úgy érzed, hogy már minden labda kiesik a kezedből, tekintsd meg a listánkat! Hoztunk néhány inspiráló, elgondolkodtató és lenyűgöző könyvet, amelyek megmutatják: nem vagy egyedül!

girl power könyvek nőnapra

Dolly Alderton: Minden, amit tudok a szerelemről

Az írónő eredetileg újságíró, a Sunday Times korábbi rovatvezetője. Memoárjában olyan élményeket oszt meg, amelyekkel valószínűleg az olvasók is azonosulni tudnak. Van itt minden, ami az élet nevű katyvaszhoz kell: szerelmek, munkakeresés, szakítások, partyk és barátságok. A rossz randik, a humoros és szatirikus megfigyelések közepette Dolly rádöbben a legnagyobb és legfontosabb felismerésre: elég vagy!  Mi mind elegek vagyunk! Vicces, szívszorító és tele van bölcs gondolatokkal. Ezt kínálja ez a felnőtté válásról szóló, kicsit Bridget Jones szerű kötet. A szeretet rengeteg formában és módon nyilvánul meg az életünkben. Dolly Alderton tudása a témában akár nekünk is segíthet kibogozni saját, keszekuszának tűnő mindennapjainkat.

Szendrey Júlia: Szendrey ​Júlia élete, naplója, levelei és halálos ágyán tett vallomása

Petőfi Sándor feleségét sokan csak ennyiként ismerik. Egy híres költő feleségeként, aki csak egy nagy ember szerelmi költészetének tárgyaként szerepelt a tankönyvek lapjain, a férfi halálával pedig teljesen ki is kopott onnan. Júlia azonban ennél sokkal több volt! Egy komplex, saját gazdag belső világgal és lélekkel megáldott személy, akinek körülményei kemény sorsot róttak rá. Először vadóc, fiatal szerelmes lány, majd küszködő, gyermekes özvegy. Mindeközben tehetséges fordító, költő, akire még Jókai is felfigyelt. Érdemes közelebbről is megismerni egy olyan nő drámai sorsát, aki viselkedésével és lelkének tüzével kitűnt korának szigorúan szabályozott világából, végül mégis a saját jelenének korlátai okozták szenvedését.

Szlukovényi Katalin: Magyar ​mesék lázadó lányoknak

25 magyar nő élete kap helyet ebben az igen idézőjeles mesekönyvben. A történetekben valós személyeket ismerhetünk meg, köztük több olyat is, akik nevét korábban lehet nem is hallottuk, azonban ezt mindenképpen megéri pótolni! Országunkban nagyszerű nők tevékenykedtek és tevékenykednek a mai napig, akik megérdemlik, hogy eredményeik széles körben ismertek legyenek. Noha gyerekeknek van szánva, a visszajelzések alapján az idősebb korosztály számára is tartogat újdonságokat.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6OAx6j9S1is

Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek

Egy könyv, egy ország, de 12  teljesen eltérő sors és nézőpont. Szereplőink rendezők, bankárok, tanárok, akik különböző élethelyzeteikkel próbálnak boldogulni a modern világban. Mindegyikük emlékezetes, érdekes és nő. A karakterek útjai gyakran keresztezik egymást, például szomszédok, barátok vagy csak azonos problémákkal küzdenek. Ebben a könyvben a fókusz az eltéréseink helyett, a különféle emberek közti kapcsolaton van. Az élet nem fekete fehér és több módon kötődünk egymáshoz, mint azt elsőre gondolnánk.

Tara Westover: A tanult lány

Ez egy hihetetlennek tűnő történet, ami valóban megtörtént. Tara Westover 17 éves koráig nem járt iskolába. A sokgyermekes családjával az intézményes társadalomtól szinte teljesen elszigetelve, a modern orvoslástól teljesen távol tartva élte mindennapjait. Anyja, a környék füvesasszonya, apja pedig egy roncstelepen dolgozik. Az első könnyedén befolyásolható, a másiknak pedig törvény a szava. Kis buborékjukon kívül a lány számára egy teljesen ismeretlen világ terül el. Azonban egyik testvére beszámol neki főiskolai élményeiről, amelyek annyira magával ragadják Tarát, hogy önerőből tanulásba kezd. Teljesen egyedül sikeres felvételi vizsgát tesz és Cambridge-be megy, hogy doktor legyen. A sztori egyszerűen lenyűgöző. Elnyerte mind a külföldi, mind a hazai olvasók rajongását. Ilyen memoárt még biztosan nem olvastál!

tara westover

További videók a témában