2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Nők, mint nyelvújítók: a fiatal lányok szerepe a nyelv fejlődésében

2024-03-07 16:36 | Nézettség: 180
A nőnap alkalmából virágcsokor helyett egy rendkívül érdekes kutatási eredményt hoztunk, amely a Helsinki Egyetem és a nyelvészet területén elismert Gretchen McCulloch munkájából származik. Ez a kutatás rávilágít arra, hogy a nyelv - ez az élő, állandóan változó entitás - fejlődésében kiemelkedő szerepet játszanak a fiatal lányok.

nőnap

Sokak számára talán meglepő lehet, de a tinédzserek, különösen a fiatal nők beszédmódja, amit gyakran könnyen elítélünk, valójában nyelvújító erejű. Az új, "trendi" kifejezések, amelyek rendszeres időközönként bukkannak fel és fejtörést okoznak az idősebb generációk számára, valójában a kultúránk gazdagítását szolgálják.

A fiatal nők és a nyelv alakulása

A nyelvészet tudománya szerint a fiatal nők évtizedek, sőt évszázadok óta hozzájárulnak nyelvünk gazdagításához új szavak és kifejezések bevezetésével. Shakespeare, akire gyakran használják a "nyelvújító" címkét, valójában inkább csak dokumentálta azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyeket korának beszédmódjában hallott.

Érdekes módon a kutatások szerint a fiatal nők már 1417 óta drasztikusan alakítják az angol nyelvet. Olyan régies kifejezések eltűnése és új szleng szavak bevezetése fűződik hozzájuk, amelyek mára már a mindennapi nyelv részévé váltak.

Eredmények

A Helsinki Egyetem kutatása során 1417 és 1681 között íródott személyes leveleket elemeztek, több mint 6000 darabot. Azt találták, hogy bizonyos régies kifejezések, mint a "ye" és a "maketh", megváltoztak vagy teljesen eltűntek, és ezek a változások a fiatal nők írásmódjának gyorsabb adaptációjához köthetők.

Mai napig megfigyelhető, hogy a fiatal nők sokkal gyorsabban alkalmazkodnak a nyelvi trendekhez, mint férfi társaik. Ez részben annak tudható be, hogy a nők több időt töltenek a gyerekekkel, és így közelebb állnak az aktuális nyelvi trendekhez.

A női nyelvújítás jelentősége

Ez a tendencia nemcsak a nyelv fejlődését befolyásolja, hanem a nők társadalmi szerepvállalásának fontosságát is hangsúlyozza. Nem elég tehát csak figyelni arra, mit mondanak a nők; az is lényeges, hogy hogyan teszik ezt. A nők által vezetett nyelvi innovációk gazdagítják kommunikációnkat és kultúránkat egyaránt.

Nem csak az a fontos, hogy mit mond egy nő, hanem, hogy hogyan teszi azt!  Boldog nőnapot kívánunk! Nőnapi könyvajánlónkért katt ide: könyvajánló!

És ha már fiatal nők, egyik kedvenc nőnapi köszöntőnk KAP "tollából": 

 

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7aaG95AXE-s

További videók a témában